Sessiz çığlık: Her 36 çocuktan biri otizmli!

OMÜ’de Otizm Sempozyumu Gerçekleştirildi

Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Tanıdan Müdahaleye Otizm’ temasıyla 1’inci OMÜ Gelişimsel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (OGEM) Otizm Sempozyumu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerife Yücesoy Özkan’ın katılımıyla gerçekleşti. Prof. Dr. Yücesoy Özkan, 30 yıldır özel eğitimci olarak görev yaptığını ve son 20 yıldır da otizmli çocuklarla ve gençlerle çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Prof. Dr. Yücesoy Özkan, yaptığı açıklamada, “Otizm eylem planı, 2’nci otizm eylem planının planlanmasıyla birlikte illerde otizmle ilgili çalışmaların başladığını ve Samsun’un bu kapsamda bir sempozyum düzenlediğini vurgulayarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaların önemine değindi. Eylem planının Türkiye genelinde bakanlıkların, üniversitelerin, STK’ların ve yerel yönetimlerin işbirliğini öngördüğünü belirterek, sempozyumun bu anlamda önemli bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

DÜNYADA 36 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ DOĞUYOR

Prof. Dr. Yücesoy Özkan, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon otizmli bireyin olduğu tahmin edildiğini ve dünya genelinde yapılan çalışmaların, 36 çocuktan birinin otizm spektrum bozukluğu tanısı aldığını gösterdiğini ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 700-800 bin 0-18 yaş arasındaki otizmli çocuk bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Prof. Dr. Yücesoy Özkan, otizmin doğuştan gelen bir farklılık olduğunu ve hayatımızda otizmli bireylerin varlığını bilerek daha anlayışlı ve bilinçli davranmamız gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

Bayramda sağlıklı et tüketimi için 8 altın kural

Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, Kurban Bayramı’nda ani değişen beslenme alışkanlıkları, özellikle kırmızı etin aşırı ve yanlış pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Glowika Beauty Center ile güzellik, zihinsel konforla buluşuyor

Glowika Beauty Center, estetik uygulamaların ötesine geçerek ruh, beden ve zihin dengesini esas alan bütünsel bakım deneyimleri sunuyor. İç mimar ve kurucu Begüm Öztap’ın vizyonuyla şekillenen merkez, kişiye özel hizmet anlayışıyla kısa sürede dikkat çekici bir konuma ulaştı. Cilt bakımı, saç terapisi, lenf drenajı ve selülit uygulamaları gibi geniş yelpazedeki hizmetleriyle her mevsime özel protokoller geliştiriyor. Glowika, modern cihaz teknolojilerini manuel terapilerle harmanlayarak misafirlerine hem fiziksel yenilenme hem de zihinsel rahatlama vadediyor.

Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden birinin beslenme alışkanlığı olduğuna dikkati çekerek, obezitenin Alzheimer riskini artırdığını belirtti. “Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden biri de bireylerin beslenme alışkanlıklarıdır. Obezite, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden oluyor ve Alzheimer riskini artırıyor” açıklamasında bulundu.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.