Mahfi Eğilmez’den çarpıcı değerlendirme: Türkiye’de emeğin karşılığı açlık sınırının altında!

İktisatçı Mahfi Eğilmez Ücretlerin Durumunu Değerlendiriyor

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye’deki sabit gelirli maaşlı çalışanların yaşam standartlarının düşük olduğunu belirtti. Eğilmez, ücretlerdeki gerilemeyi “Tunç Kanunu ve Türkiye Uygulaması” başlıklı yazısında ele aldı.

Tunç Kanunu’na göre, gerçek ücretlerin işçinin yaşamını sürdürebileceği asgari düzeyde olması gerektiğini savunan ekonomik bir yaklaşım olduğunu ifade eden Eğilmez, 19. yüzyıldaki ekonomist Ferdinand Lassalle’in bu tezi nasıl geliştirdiğine değindi. Bu görüşe göre, ücretler geçimlik düzeyin altına düşemez çünkü insanlar bu seviyenin altında yaşamlarını sürdüremezler.

YETİŞMİŞ EMEK MALİYETİ

Eğilmez’in belirttiğine göre, Tunç Kanunu’na karşı geliştirilen Assar Lindbeck ve Dennis Snower‘ın “İçeridekiler Dışarıdakiler” Teorisi, işsizleri eğitmek yerine mevcut çalışanları koruyarak ücretleri artırmanın daha cazip olduğunu ifade ediyor. Ancak bu teori genellikle kalifiye işgücü için geçerlidir.

Eğilmez’in vurguladığı gibi, geçim düzeyi ve gerçek ücret kavramları günümüzde farklılık göstermektedir. Lassalle’in geçim düzeyi tanımı, temel gereksinimler olan barınma, beslenme ve giyim ile sınırlıyken günümüzde ulaşım, eğitim, kültür ve eğlence gibi daha fazla harcama kalemi eklenmiştir.

ASGARİ ÜCRETİN DURUMU

Türkiye’de asgari ücret brüt olarak 26.005,50 lira, net olarak ise 22.104,67 lira seviyesindedir. Açlık sınırı ise TÜRK-İŞ verilerine göre dört kişilik bir ailenin için hesaplanmış olup bu değer 24.035,59 lira olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, yoksulluk sınırı ise 78.291,84 lira olarak belirlenmiştir. Ailede hem anne hem baba asgari ücretle çalışsa, toplam gelir 44.209,34 liraya ulaşır ve bu miktar yoksulluk sınırının altında kalmaktadır.

TÜRKİYE’DE ÜCRETLERİN DURUMU

Mart 2025 itibarıyla Türkiye’de 15,3 milyon kişi ücretli olarak çalışmaktadır. Asgari ücretle çalışanların sayısı ise yaklaşık 7 milyon civarındadır. Türkiye’de Tunç Kanunu’nun yanı sıra içeridekiler dışarıdakiler teorisi de uygulanmaktadır. Şirketler, yeni personel almak yerine emekliliği hak eden çalışanları mevcut ücretleriyle veya daha düşük ücretlerle çalıştırmayı tercih etmektedirler.

Related Posts

Türkiye’nin gururuydu: Vergi rekortmeni şirket iflasın pençesinde

Bursa’da vergi rekortmenliğine kadar yükselen 67 yıllık Karataş Grup, konkordato başvurusunda bulundu. demir-çelik, lojistik ve imalat alanlarında faaliyet yürüten köklü şirket hakkında mahkeme, 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verdi.

Bakan Şimşek: Enflasyon düşmeye devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Finansal Okuryazarlık Günü Programı’nda önemli açıklamalarda bulundu.

Avrupa borsaları karışık seyirle kapandı

Avrupa borsalarında haftanın üçüncü işlem günü dalgalı bir seyirle sona erdi. Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,04 düşerek 553,82 puana gerilerken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,4 kayıpla 7.910,49 puana indi. Diğer yandan Almanya’nın DAX 40 …

İSKİ’ye 3,3 milyon TL ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde kentsel atık suların bir kısmının arıtılmadan denize deşarj edilmesiyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ’ye 3 milyon 343 bin 688 TL idari ceza uyguladı.

Çayırhan Termik Santrali ‘nin özelleştirilmesine Erdoğan’dan onay

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde faaliyet gösteren ve uzun süredir özelleştirme kapsamına alınan Çayırhan Termik Santralinin devri resmileşti. Santralin ve bağlı taşınmazların Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş.’ye devredilmesine ilişkin karar, 21 …

AB, Rusya’ya yönelik 17. yaptırım paketini onayladı

Yaptırım listesinde 2 binden kişi ve kurumun bulunduğu AB, Rusya’ya 17. yaptırım paketini onayladı.