Ders çıkarmak

Türkiye’nin Facialardan Ders Çıkarma Tutumu Üzerine Fikret Bilâ’dan Değerlendirme

Türkiye, Bolu Kartalkaya Grand Kartal otelinde yaşanan facia gibi olaylardan gerekli dersleri çıkarmadığı sürece benzer trajedilerin tekrarlanabileceği gerçeğiyle karşı karşıya.

Yaşanan facianın detaylı bir şekilde incelenmesi ve sorumluların belirlenerek gereken önlemlerin alınması hayati önem taşıyor.

Ne yazık ki, iktidarın sorunu çözme yolunda yetersiz bir tutum sergilediği açıkça görülüyor.

Facianın hemen ardından sorumluluğu CHP’ye yüklemekten başka bir çaba sarfetmeyen iktidarın, gerçek sorunun üstesinden gelme konusunda isteksiz olduğu ortada.

Basın toplantısında, henüz ölü sayısının netleşmediği bir anda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, CHP’li Bolu Belediyesi’ni suçlaması ise dikkat çekiciydi.

Ancak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve CHP lideri Özgür Özel’in, belgelerle destekledikleri açıklamaları gerçeği gün yüzüne çıkardı.

Özellikle Özel’in paylaştığı bilirkişi raporu, facianın gerçek sebeplerini ortaya koymak adına büyük önem taşıyor.

  • Raporun ana bulgularına göre, facianın sorumluları;
  • Yangın güvenlik sistemlerinin eksikliği,
  • Bakım ve onarımların ihmal edilmesi sebebiyle otel sahipleri,
  • Proje, uygulama ve denetim hatalarıyla mühendislik firmaları ve yapı denetim şirketleri,
  • Ruhsat ve denetim süreçlerindeki aksaklıklar yüzünden İl Özel İdaresi ve yeterli güvenlik kontrollerini sağlamayan Turizm Bakanlığı olarak belirlendi.

Bilirkişilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni sorumlu tutmaları, iktidarın tepkisine neden oldu ve yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verildi.

Ancak, CHP’li Özel’in açıkladığı rapora karşı yapılan “korsan rapor” iddiaları, gerçekleri göz ardı etmek anlamına geliyor.

İktidarın asıl amacının, sorumluları aklayacak bir rapor yazdırmak olduğu ortada ve bu durum, faciaların yaşanmaya devam etmesine sebep oluyor.

Önemli olan, sorunları görmezden gelmek yerine bu olaylardan ders çıkarmak ve benzer trajedileri önlemek için adımlar atmaktır.

Bilirkişilerin belirlediği eksikliklerin giderilmesi ve sorumluların hesap verebilir olmaları, önemli bir adımdır ve ihmal durumunun tekrarlanmaması için gereklidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konaklama tesisleri üzerindeki denetimlerini arttırması ve yangın güvenlik sistemlerini kontrol etmesi, benzer olayların önlenmesi adına hayati öneme sahiptir.

İktidarın suçlamalardan vazgeçerek gerçek sorunlara odaklanması gerekmektedir.

Related Posts

Park halindeki araca çarptı; bıçağını alan polislere direndi

Avcılar’da alkollü sürücü, park halindeki araca çarpmasının ardından kaçmaya çalıştı. Polis ekipleri tarafından yakalanan sürücü, görevlilere direndi. Gözaltına alınan sürücü, polis merkezine götürüldü.

Bu marka yumurtaları sakın tüketmeyin! Satışı durduruldu

ABD’de 134 kişiye bulaşan salmonella salgını sonrası 20 milyondan fazla yumurta geri çağrıldı. August Egg Company’ye ait ürünlerin satışı durdurulurken, uzmanlar ciddi sağlık riski uyarısı yaptı.

Ünlü market davalık oldu

Bitki taşıma arabaları için geliştirdiği plastik parçanın izinsiz kopyalandığını öne süren Uwe Dominik, Almanya’nın dev perakende zinciri Aldi’ye karşı patent ihlali davası açtı. Yaklaşık 500 bin euroluk tazminat talep ediliyor.

Murat Ongun’dan şoförüne: İstedikleri ifadeyi ver, hakkımı helal ediyorum

İBB soruşturmalarında tutuklanan Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun dün tutuklanan şoförüne seslendi.

Havalimanında korkunç anlar kamerada: Kendini uçak motoruna attı!

İtalya’nın Bergamo Havalimanı’nın apronuna izinsiz bir şekilde giren kişinin koşarak hareket halindeki yolcu uçağının motoruna atladığı anların görüntüsü ortaya çıktı.

İngiltere’den ‘iki devletli çözüm’ vurgusu: Orta Doğu’da kalıcı barışın başka yolu yok

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail ile Filistin arasında iki devletli çözüm olmadan Orta Doğu’da kalıcı bir barış ihtimalinin olduğunu düşünmediğini söyledi.