Ankara Palas Müzesi’ne, 1 yılda 209 bin ziyaretçi!

Milli Saraylar Başkanlığı tarafından özgün yapısı korunarak müzeye dönüştürülen Ankara Palas’ı, 1 yılda 209 bin 210 kişi ziyaret etti.

Cumhuriyet döneminin simge yapılarından Ankara Palas Müzesi, 21 Şubat 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan‘ın katıldığı törenle ziyarete açıldı. Ankara Palas Müzesi, geçen 1 yılda 1000 metrekareyi bulan kapalı alanda düzenlenen 5 salon ve 1200’e yakın eserle, kültürel mirasın önemli adreslerinden oldu. Mimar Kemalettin tarafından tasarlanan, Cumhuriyet’in modern yüzünü temsil eden bina, müze olarak ziyarete açıldığı günden bu yana 209 bin 210 kişiyi ağırladı.

Osmanlı ve Cumhuriyet eserleri bir arada

Ankara Ulus’ta, 2’nci Meclis binasının karşısında yer alan Ankara Palas Müzesi’nde, Milli Saraylar tarafından her ay ‘Ankara Palas Konferansları’ gerçekleştiriliyor. Milli Saraylar koleksiyonlarından 16’ncı ve 19’uncu yüzyıllara ait seçkin eserlerin yanı sıra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı ve erken Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan objelere ev sahipliği yapıyor.

Müze, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserleri bir arada sunarak tarihsel sürekliliği gözler önüne seriyor. Cumhuriyet dönemi Türk portre ressamlığının öncülerinden İbrahim Çallı ve Feyhaman Duran’ın tabloları, koleksiyonun en değerli parçaları arasında bulunuyor.

Atatürk’ün kişisel eşyaları 

Ankara Palas’ın duvarlarını süsleyen saatler, ziyaretçilere zamanda yolculuk yaptırıyor. Osmanlı saraylarında ve Ankara Palas’ta kullanılmış Avrupa yapımı gümüş takımlar, müzenin dikkat çeken eserleri arasında yer alıyor.

Halife Abdülmecid Efendi Kütüphanesi’nden derlenen yazma ve matbu eserler ile Atatürk’ün kişisel eşyalarından oluşan seçki de müzede yer alıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Doğu’dan Batı’ya açılan pencere’ olarak tanımladığı Ankara Palas Müzesi, pazartesi hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Müze girişinde sunulan sesli rehber hizmetiyle de ziyaretçiler, eserler hakkında detaylı bilgi edinme imkanı buluyor. (DHA)

 

Related Posts

Üniversitelilerin en sevdikleri şehirler açıklandı… Başkent yine Eskişehir

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından gerçekleştirilen ‘Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri 2025 Araştırması’nın sonuçlarına ait sıralama açıklandı. Buna göre, üniversite öğrenci başkentleri sıralamasında ilk üçte Eskişehir, Mersin ve Manisa yer aldı. ÜNİAR Koordinatörü Prof. Dr. Engin Karadağ’a göre, geçtiğimiz haftalarda vefat eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in öğrenciler için attığı adımlar nedeniyle Manisa, bu yıl en sevilen şehirler arasında ilk 3’e girmeyi başardı.

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 27 Haziran Cuma günü 24 saatlik hata tespit raporu yayınlandı! İşte güncel veriler

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki 24 saatlik güncel veriler yayınlandı. Peki, bugün 27 Haziran Cuma günü Insyagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 27 Haziran Cuma günü yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

Atatürk’ün sayesinde fizik profesörü oldum

Tarlada çay toplayıp, inekleri sağıyordu. Liseyi, çift dikiş zar zor bitirdi. İÜ fizik bölümünü kazandı. Atatürk’ün, 96 yıl önce çıkardığı yasayla ABD’de, burslu master ve doktora yaptı. Prof. Durukanoğlu, “Okuyup, fizik profesörü olmamı Atatürk’e ve Türk milletine borçluyum. Gençler; Atatürk devrimlerine, bilime ve kendinize inancınızı asla kaybetmeyin.” dedi.

Binlerce öğrenci Tevfik İleri AİHL’ye girebilmek için ter döktü

Sabahın erken saatlerinde Ankara’nın köklü eğitim kurumlarından Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi, binlerce öğrencinin katılımıyla önemli bir sınava ev sahipliği yaptı. Toplam 4 bin 450 aday, sadece 360 kişilik kontenjana yerleşebilmek için ter döktü. Sınava giren öğrencilerden 3 bin 980’i 5. sınıf için, kalanı ise 7. sınıfa geçiş amacıyla sınavda yer aldı. Ailelerin dualarıyla destek verdiği bu yoğun günde, okul adeta bir bayram havasına büründü. Katılımın yüksek olması, hem okulun başarısına olan güveni hem de değer temelli eğitime olan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdi.

NATO ÜYESİ ÜLKELER 2025 | NATO’ya üye ülkeler hangileri, kaç ülke üye? NATO ne demek, ne zaman kuruldu, açılımı ne? İşte NATO’nun anlamı ve tarihi!

NATO üyesi ülkeler, NATO Zirvesi’nin ardından yeniden kamuoyunun gündemine geldi. Devlet ve hükûmet başkanlarının, ittifakın etkinlikleri ile ilgili kararlar almak için periyodik olarak bir araya geldikleri NATO Zirvesi, NATO üyesi olmayan ülkelerle ortaklıklar kurmak için kullanılır. Toplam 32 üyeden oluşan NATO 4 Nisan 1949 tarihinde kuruldu. Mart 2024 itibarıyla Bosna-Hersek, Gürcistan ve Ukrayna NATO’ya üyelik isteklerini resmen bildirdi. Türkiye’nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. Peki, NATO’ya hangi ülkeler üye, NATO üyesi kaç ülke var, NATO ne demek? İşte, NATO’nun anlamı ve tarihi hakkında bilgiler.

Karneler Alındı Tatil Başladı

Karneler alında öğrencilerin tatili başladı. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı sona ererken, öğrencilere karneleri dağıtıldı.  Milli Eğitim Bakanı Tekin, bir mesaj paylaştı.