Asırlık mirası yediler

Atatürk’ün AOÇ Arazisi Ranta Açıldı ve Küçüldü

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925 yılında kurduğu ve 1937 yılında 55 bin 538 dekar büyüklüğünde halka bağışladığı Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi yıllar içinde küçüldü ve 22 bin 428 dekara kadar indi. Çiftlik arazisi zamanla çeşitli kuruluşlara satıldı, hatta ABD’nin Ankara Büyükelçiliği dahil olmak üzere.

AOÇ arazisi üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşa edilerek 801 milyon dolar harcandı ve ANKAPARK adlı eğlence parkı yapılarak arazi 33 bin 110 dekara düşürüldü. Çiftlik arazisinde bulunan 95 arsa kamu kurumlarına, 70 arsa ise özel sektör kuruluşlarına kiralandı.

2024 yılında AOÇ enflasyon düzeltmesi sonucu 35 milyon lira zarar etti, ancak 2025 yılı bütçesi 1.1 milyar TL’ye yükseldi. 2025 yılı için ise 317 milyon TL kar öngörüldü. 2025’in ilk 3 ayında AOÇ Genel Müdürü Yener Yıldırım 52 milyon TL kar ettiklerini açıkladı.

Ranta Açıldı

1992 yılında “Doğal ve Tarihi Sit Alanı” ilan edilen AOÇ, 2011 yılında bu statüsünden çıkarıldı ve alan ranta açıldı. Aynı yıl çıkartılan KHK ile çiftlik arazisinin hazineye bedelsiz devri için adımlar atıldı.

AOÇ arazisi üzerine öncelikle 2012 yılında 1 milyar 370 milyon TL’ye mal olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşa edildi. Ayrıca 4.2 km uzunluğunda ve 50 m genişliğinde bir bulvar ile 801 milyon dolar harcanarak 1 milyon 200 bin metrekarelik ANKAPARK eğlence parkı yapıldı. Ancak Melih Gökçek döneminde inşa edilen park ziyaretçi çekmedi ve içindeki oyuncaklar hurdaya döndü.

ABD’ye Satıldı

Daha sonrasında bölgeye ABD Büyükelçiliği yerleşkesi yapıldı ve bu amaçla AOÇ alanından arazi satın alındı. Ayrıca, 1983 yılında tıp fakültesi yapılması için Gazi Üniversitesi’ne verilen arazi TOKİ’ye devredilerek ABD Büyükelçiliği inşaatında kullanıldı. 2022 yılında ABD Büyükelçiliği yeni binasına AOÇ arazisinde taşındı.

Related Posts

Trablus’tan Türkiye’ye giriş yapacak! Nefes almak bile zorlaşacak

Trablus üzerinden gelen çöl tozlarının, bugün öğleden itibaren Türkiye’ye ulaşması bekleniyor.

Trump, Basra Körfezi’ne “Arap Körfezi” diyecek

Trump, Basra Körfezi’ne “Arap Körfezi” diyecek

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim savaşa dönüştü: Ölü sayısı giderek artıyor

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Hindistan, saldırıyı gerçekleştirenlerin “Pakistan’dan geldiği”ni …

Siirt’ye ticari araçla kamyonet çarpıştı: 6 yaralı

Siirt’in Kurtalan ilçesinde kamyonet ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 6 kişi yaralandı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bu Kent Lokantası’nda tabldot yemeğin fiyatı 95 TL olacak

Bilecik’te Bozüyük Belediye Meclisi’nde alınan kararla, Kent Lokantası’nda satışa sunulacak tabldot yemeğin fiyatı 95 TL olarak belirlendi.

Turizm Bakanı Ersoy D-8 toplantısı için Kahire’ye gitti: Antalya 2025 Yılı Turizm Şehri seçildi

Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen toplantıya Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Pakistan’dan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Huzaifa Rehman, İran İslam Cumhuriyeti’nden Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı Reza Salehi Amiri ile diğer üye ülkelerin üst düzey temsilcileri katılım gösterdi. Toplantıda D-8 ülkeleri arasındaki turizm iş birliğinin geliştirilmesi ve sektörün karşılaştığı zorluklar ele alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir