Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Sıcak Hava Dalgalarına Karşı Önlemler Alınmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir ” dedi.

Ülke genelindeki yüksek sıcaklıklar dikkat çekiyor. Trabzon’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava ile birlikte insanlar serinlemek için deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanlara akın ediyor. Uzmanlara göre, özellikle öğle saatlerinde güneşe maruz kalmanın ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklığa maruz kalmanın, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara neden olabileceği uyarısında bulunuluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarındaki artışın devam edeceğini ve aşırı sıcaklıkların riskli grupları etkileyeceğini belirtti.

Sıcak hava dalgası geliyor. Önümüzdeki hafta Türkiye’de sıcak günler yaşayacağız. Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklar ve sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor. Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir. Bu duruma sıcak çarpması deniyor. Belirtiler arasında baygınlık, halsizlik, baş ağrısı bulunmaktadır. Tansiyon düşüklüğü, hızlı nabız ve bilinç değişikliği gibi durumlar yaşanabilir. Bu belirtiler fark edilmezse böbrek ve kalp damar yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.” 

“Dikkat Edilmelidir”

Risk gruplarında bulunan kişilerin güneş altında uzun süre kalmamaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “Sıcaklıkları doğru yönetmek çok önemli. Risk taşıyan kişilerin güneşin dik olduğu saatlerde güneşe çıkmamalarını, ağır yağlı yemeklerden kaçınmalarını öneriyoruz. Bol ve rahat kıyafetler giymelerini, sıvı tüketimini artırmalarını tavsiye ediyoruz. Maden suyu ve tuzlu içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Vantilatör veya klima kullanmak faydalı olabilir. Sıcak çarpması geçirme şüphesi olan birinin hemen serin bir yere götürülüp ıslak bir bezle soğutulması ve acil servise başvurulması gerekmektedir.” 

“Birden Soğutma Yapılmamalı”

Risk grubundaki kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Sıcak havalarda alkol tüketimi riski artırabilir. Bazı ilaçlar da sıcak çarpması riskini yükseltebilir. Bu kişilerin dikkatli olmaları önemlidir. Güneş ışınlarından korunmak için, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye kullanılmalıdır. Klimalardan ve soğuk sular içmekten kaçınmanız gerekmektedir. Odanızı veya arabanızı yavaş bir şekilde soğutmak önemlidir. Klima rüzgarını doğrudan üstünüze yönlendirmemelisiniz. Soğuk su içerken dikkatli olmalısınız, aksi takdirde boğazda hasar ve enfeksiyon riski oluşabilir.” (DHA)

Related Posts

Ayakların kokmasına neden olan hata bulundu: Sadece ter değil

Toplu taşıma araçlarında, ofislerde, hatta misafirlikte… Bazen bir çift ayakkabının içinden çıkan koku, en samimi ortamları bile sessizce dağıtabilir. Ayak kokusu, birçok insanın yaşadığı ama çoğu zaman konuşmaktan kaçındığı bir problem. Peki bu rahatsız edici durumun arkasındaki asıl neden ne? Uzmanlar yıllardır tartışılan bu sorunun en büyük sebebini nihayet net bir şekilde açıkladı.

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

Bayramda sağlıklı et tüketimi için 8 altın kural

Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, Kurban Bayramı’nda ani değişen beslenme alışkanlıkları, özellikle kırmızı etin aşırı ve yanlış pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Glowika Beauty Center ile güzellik, zihinsel konforla buluşuyor

Glowika Beauty Center, estetik uygulamaların ötesine geçerek ruh, beden ve zihin dengesini esas alan bütünsel bakım deneyimleri sunuyor. İç mimar ve kurucu Begüm Öztap’ın vizyonuyla şekillenen merkez, kişiye özel hizmet anlayışıyla kısa sürede dikkat çekici bir konuma ulaştı. Cilt bakımı, saç terapisi, lenf drenajı ve selülit uygulamaları gibi geniş yelpazedeki hizmetleriyle her mevsime özel protokoller geliştiriyor. Glowika, modern cihaz teknolojilerini manuel terapilerle harmanlayarak misafirlerine hem fiziksel yenilenme hem de zihinsel rahatlama vadediyor.

Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden birinin beslenme alışkanlığı olduğuna dikkati çekerek, obezitenin Alzheimer riskini artırdığını belirtti. “Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden biri de bireylerin beslenme alışkanlıklarıdır. Obezite, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden oluyor ve Alzheimer riskini artırıyor” açıklamasında bulundu.