bayburt haber sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan İzmir depremleri uyarısı

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan İzmir depremleri uyarısı

Jeoloji Mühendisleri Odasından İzmir’deki Afet Riskleri Uyarısı

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir’in önemli afet riskleri taşıdığını vurgulayarak, kentin afetlere hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. Önalan, “Yalnızca toplantılarla vakit geçiremeyiz, gerçeklerle yüzleşmeli ve somut adımlar atılmalı. Yol haritasını bekliyoruz. Bu kent için acil tedbirler alınmalı, çünkü İzmir ciddi afet riskleriyle karşı karşıya ” şeklinde konuştu.

JMO İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir’in birinci derece deprem kuşağında olduğunu ve il sınırları içinde 17 fay hattının bulunduğunu hatırlattı. Şehrin 4,5 milyonluk nüfusuyla depremin yanı sıra tsunami, sel, kuraklık gibi çeşitli afet risklerine maruz kaldığını belirten Önalan, “İzmir’in altyapısı felaket durumunda ve bu kent bu nüfusu taşıyamaz durumda. Ciddi önlemler alınmalı. Deprem sadece bu kentin karşı karşıya olduğu risklerden biri ” diye ekledi.


“Mikro bölgeleme çalışmaları neden bitmiyor” 

Önalan, 2020 yılında İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması düzenlendiğini belirterek, “5 yıldan fazla süredir mikro bölgeleme çalışmalarının sonuçları hakkında bilgi alamıyoruz. İzmir’in 30 ilçesi mikro bölgeleme çalışmalarını bekliyor. Bu çalışmalar neden hala bitmedi ve sonuçları ne durumda? İzmir İnşaat Mühendisleri Odası, Bornova ve Bayraklı’da yapı stoğunun yüzde 35’inin riskli olduğunu açıkladı. Bu yapıların deprem anında ciddi hasar göreceği ve can kayıplarına yol açacağına dair ciddi uyarılar var. Belediyenin aldığı önlemler nelerdir? İzmir’de 17 fay hattı bulunmaktadır ve bu konuda birçok çalışma yapıldı ancak sonuçları hala beklenmektedir ” şeklinde konuştu.

“Sonuç bildirgesi ortada yok” 

Önalan, su sorunu yaşanan İzmir’de Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 12’ye kadar düştüğünü ve bu sorunun nasıl çözüleceğinin bilinmediğini belirtti. Çeşitli çalıştaylar yapıldığını ancak sonuç bildirgesinin henüz açıklanmadığına dikkat çeken Önalan, “İzmir’in afetlere karşı hazır olması gerekiyor. Toplantılarla zaman geçirerek sorunları çözemeyiz. Ciddi sorunlar bizi bekliyor ” dedi.

“Herkesin bir bütün olarak çalışması lazım” 

Alsancak’taki binaların çoğunun deprem riski taşıdığını belirten Önalan, “Gerçeklerle yüzleşmeli ve somut adımlar atılmalı. Yol haritasını bekliyoruz. Bu kent için toplantılardan öteye geçecek adımlar atılmalı. Deprem veya afetlerde sadece yerel yönetim değil, merkezi yönetimin de sorumlulukları var. Vatandaşlarımızın parti ayrımı gözetilmeksizin korunması gerekiyor. Hepimizin birlikte çalışması gerekiyor ” dedi. (DHA)