Mahfi Eğilmez’den çarpıcı değerlendirme: Türkiye’de emeğin karşılığı açlık sınırının altında!

İktisatçı Mahfi Eğilmez Ücretlerin Durumunu Değerlendiriyor

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye’deki sabit gelirli maaşlı çalışanların yaşam standartlarının düşük olduğunu belirtti. Eğilmez, ücretlerdeki gerilemeyi “Tunç Kanunu ve Türkiye Uygulaması” başlıklı yazısında ele aldı.

Tunç Kanunu’na göre, gerçek ücretlerin işçinin yaşamını sürdürebileceği asgari düzeyde olması gerektiğini savunan ekonomik bir yaklaşım olduğunu ifade eden Eğilmez, 19. yüzyıldaki ekonomist Ferdinand Lassalle’in bu tezi nasıl geliştirdiğine değindi. Bu görüşe göre, ücretler geçimlik düzeyin altına düşemez çünkü insanlar bu seviyenin altında yaşamlarını sürdüremezler.

YETİŞMİŞ EMEK MALİYETİ

Eğilmez’in belirttiğine göre, Tunç Kanunu’na karşı geliştirilen Assar Lindbeck ve Dennis Snower‘ın “İçeridekiler Dışarıdakiler” Teorisi, işsizleri eğitmek yerine mevcut çalışanları koruyarak ücretleri artırmanın daha cazip olduğunu ifade ediyor. Ancak bu teori genellikle kalifiye işgücü için geçerlidir.

Eğilmez’in vurguladığı gibi, geçim düzeyi ve gerçek ücret kavramları günümüzde farklılık göstermektedir. Lassalle’in geçim düzeyi tanımı, temel gereksinimler olan barınma, beslenme ve giyim ile sınırlıyken günümüzde ulaşım, eğitim, kültür ve eğlence gibi daha fazla harcama kalemi eklenmiştir.

ASGARİ ÜCRETİN DURUMU

Türkiye’de asgari ücret brüt olarak 26.005,50 lira, net olarak ise 22.104,67 lira seviyesindedir. Açlık sınırı ise TÜRK-İŞ verilerine göre dört kişilik bir ailenin için hesaplanmış olup bu değer 24.035,59 lira olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, yoksulluk sınırı ise 78.291,84 lira olarak belirlenmiştir. Ailede hem anne hem baba asgari ücretle çalışsa, toplam gelir 44.209,34 liraya ulaşır ve bu miktar yoksulluk sınırının altında kalmaktadır.

TÜRKİYE’DE ÜCRETLERİN DURUMU

Mart 2025 itibarıyla Türkiye’de 15,3 milyon kişi ücretli olarak çalışmaktadır. Asgari ücretle çalışanların sayısı ise yaklaşık 7 milyon civarındadır. Türkiye’de Tunç Kanunu’nun yanı sıra içeridekiler dışarıdakiler teorisi de uygulanmaktadır. Şirketler, yeni personel almak yerine emekliliği hak eden çalışanları mevcut ücretleriyle veya daha düşük ücretlerle çalıştırmayı tercih etmektedirler.

Related Posts

Faiz sabit kaldı mevduat yarışı kızıştı: 5 milyon TL’ye 1 ayda 190 bin TL kazanç!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. Kurul ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49, borçlanma faiz oranını ise …

THY’den İspanyol şirketi ile ortaklık iddialarına açıklama

THY, İspanya merkezli havayolu şirketi Air Europa ile olası ortaklık haberlerine dair açıklama yaptı. Şirket, bağlayıcı olmayan nitelikte görüşmeler yapıldığını doğruladı.

Haftanın yatırım aracı belli oldu: Borsa ve altın geriledi, döviz yatırımcıya kazandırdı

Bu hafta Borsa İstanbul’da hisse senetleri ortalama yüzde 1.17, altının gram fiyatı ise yüzde 1.24 oranında değer kaybetti. Döviz tarafında dolar yüzde 0.58, euro ise yüzde 0.46 artışla yatırımcısına kazandırdı. Yatırım fonları yüzde 0.67, emeklilik fonları ise yüzde 1.24 geriledi.

Belçikalı tüketici temkini elden bırakmıyor

Belçika’da tüketici güveni Haziran 2025’te -4 puana yükselerek son dört ayın en iyi seviyesine ulaştı. Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre geçen ay bu endeks -7 seviyesindeydi. Ekonomik tabloya yönelik olumsuz beklentiler azaldı. Halkın …

Son Dakika | Tüketici güven endeksi açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ortak çalışmasıyla yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, haziran ayında yüzde 0,3 oranında artarak 85,1’e yükseldi. Mayıs ayında bu rakam …

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! (19 Haziran 2025)

Ayrıntılar geliyor…