Mahfi Eğilmez’den dikkat çeken uyarı: Türkiye neden dış ticaret açığı veriyor?

Ekonomi uzmanı Mahfi Eğilmez, kaleme aldığı “Türkiye’nin Dış Ticaret Sorunu” başlıklı yazısında ülkenin dış ticaret açığı sorununu ele aldı. Eğilmez, bu sorunun temelinde Türkiye’nin markalaşma eksikliği ve teknoloji düzeyinin bulunduğunu vurguladı.

İhracatın fob (taşıma aracına yüklenene kadar olan giderler dahil), ithalatın ise cif (maliyet, sigorta ve navlun dahil) olarak hesaplandığını belirten Eğilmez, Türkiye’nin sürekli dış ticaret açığı veren bir ülke olduğunu ifade etti. Eğilmez, grafiklerle desteklediği yazısında, dış ticaret açığının 2016 – 2021 yılları arasında daraldığını ancak sonrasında tekrar arttığını gösterdi. Ayrıca, 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucunda ithalatın düşmesiyle dış ticaret dengesinde daralmanın yaşandığını belirtti.

DIŞ TİCARET HADLERİ TÜRKİYE ALEYHİNE İŞLİYOR

Dış ticaret hadlerinin, ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine oranını vurgulayan Eğilmez, dış ticaret haddinin 100’ün üzerinde olmasının ihraç eden ülke lehine olduğunu açıkladı. Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin olumsuz olduğunu belirten Eğilmez, ihraç edilen malların fiyatlarının ithal edilen malların fiyatlarının altında olduğunu ifade etti.

BİRİM FİYATLAR ARTMADI MİKTAR ARTTI

Miktar endekslerine de değinen Eğilmez, dış ticaretteki artışın büyük ölçüde miktar bazında olduğunu, birim fiyatların ise değişmediğini kaydetti. İhracat miktar endeksinin son 12 yılda ciddi artış gösterdiğini belirten Eğilmez, buna karşın birim değer artışının sınırlı kaldığına dikkat çekti. Aynı dönemde ithalat miktarının da yükseldiğini, ithalatın birim fiyatlarının ise daha fazla arttığını belirtti.

TEKNOLOJİ VE MARKA EKSİKLİĞİ DIŞ TİCARET AÇIĞINI BESLİYOR

Eğilmez, yazısında dış ticaret açığının temel nedenlerine de değindi. İhraç edilen malların genellikle orta ve düşük teknoloji içerikli olmasına karşın ithal edilen malların yüksek teknoloji içerikli olmasının bu durumu beslediğini belirtti. Ayrıca, ihraç edilen malların dünya çapında tanınmış markalara sahip olmaması ve ithal edilen malların tanınmış markaları taşıması da bu sorunun temel nedenlerinden birisi olarak ortaya çıkıyor.

Related Posts

Altın fiyatları bir ayın dibini gördü: Gram altın 4 bin liranın altına düştü

Potansiyel bir küresel resesyon korkularının yatışması altın fiyatlarına yansıdı. Gram altın 4 bin liranın altına düştü.

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: TTB montaj süresi uzatıldı

Akaryakıt istasyonlarında taşıt plakalarının otomatik tanınmasını sağlayan UTTS’ye geçiş sürecinde, vergi mükelleflerine TTB montajı için ek süre tanındı. Başvurular 2 Haziran’a kadar yapılabilecek, montaj süresi ise 30 Haziran 2025’e uzatıldı.

“Kedi annelerinin de Anneler Günü kutlu olsun”

Bu meseleyi kaçıncı kez yazdığımı ben bile unuttum. Ancak yazmak zorundayım çünkü korkunç bir küresel aldatmacanın tam ortasında yaşıyoruz. Evet, meselem yine küresel kapitalizmin janjanlı şekilde pazarladığı ve korkunç bir işlem hacmine ulaşan evcil hayvan pazarı ve bu pazarın insanlara, gezegenimizin geleceğine yaptığı kötülükler. Bakın bunu ben değil, analizlerine herkesin ayılıp bayıldığı Bloomberg Intelligence’ın raporu söylüyor. Dünyada şu an evcil hayvan pazarının yıllık işlem hacmi 320 milyar

ABD ile Suudi Arabistan arasında görülmemiş anlaşma

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ABD Başkanı Donald Trump ve beraberindeki heyetler, Yemame Sarayı’ndaki Kraliyet Divanı’nda bir araya geldi. Bin Selman, Trump’ı Riyad’daki Yemame Sarayı’nda Kraliyet Divanı’nda resmi bir törenle …

NESİL dergimiz

Bir “akademisyen” aleyhimde atmış tutmuş, bir sürü yalan, iftira, yakıştırma… Bunlarla uğraşacak değilim. Bunu vesile kılarak 39 yıl önce çıkarmaya başladığımız ve dört yıl kadar devam eden NESİL dergimiz hakkındaki ifadesini nakledip, bu dergiyi Hatırat’ımdan alarak tanıtacağım: “… birinci grubun (Beni ve arkadaşlarımı kastediyor) ‘Nesil’ adı verilen çapı, çerçevesi belirsiz garip bir oluşum etrafında kümelenmiş olduğunu fark ettik…” Böyle diyor ‘adam’. Şimdi bakalım bizim camiamızın ve dergimizin

Süt üretiminde rekor beklenti: Hedef 23 milyon ton!

Süt üretiminde rekor beklenti: Hedef 23 milyon ton!