Taşıt ilanları için “yetki doğrulaması” uygulaması başladı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ikinci el otomotiv sektöründe kayıt dışı ticari faaliyetlerin önüne geçilmesi ile elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ilanlarının ve spekülatif fiyat artışları ile tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalara kararlılıkla devam edildiği aktarıldı.

Bu doğrultuda yapılan düzenlemelerle, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlere Bakanlıktan yetki belgesi alma zorunluluğu getirildiğine işaret edilen açıklamada, “Bakanlığımızca 2024 yılında 26 bin 627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi düzenlenmiştir. Bakanlıkça bir yandan işletmelerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesini temin etmesini teşvik eden ve kolaylaştıran düzenlemeler hayata geçirilirken diğer yandan ikinci el otomotiv sektöründe kayıt dışı ticari faaliyetlerin engellenmesi amacıyla sektördeki ticari faaliyetler yakından takip edilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, sahte taşıt ilanlarının önlenmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedefiyle elektronik ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüğü getirildiği, bu kapsamda da EİDS’in kurulduğu hatırlatıldı.

“Geçiş sürecinin sona ermesiyle yetki doğrulaması zorunlu hale gelecek”

Bu doğrultuda 1 Kasım 2023’ten itibaren taşıt ilanlarında kimlik doğrulaması yapıldığına, kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin platformlar üzerinden ilan vermesinin önüne geçildiğine işaret edilen açıklamada, EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulamasının bugün itibarıyla devreye alındığı, böylece platformlardaki taşıt ilanlarının sadece ilana konu taşıt sahibi, birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşıt sahibince yetkilendirilen belgeli işletmelerce verilmesinin sağlandığı aktarıldı.

Açıklamada, taşıt sahiplerinin ilan verme konusunda oto galeri işletmelerini yetkilendirmesinin e-Devlet üzerinden gerçekleştirileceğine dikkat çekilerek, şunları kaydedildi:

“Taşıt ilanlarında yetki doğrulaması uygulaması bugün itibarıyla devreye alınmakla birlikte, 1 Nisan’a kadar bir geçiş süreci öngörülmüştür. Böylece, bu tarihe kadar yetki doğrulaması süreci tamamlanmadan da taşıt ilanı verilebilecekken geçiş sürecinin sona ermesiyle taşıt ilanlarında yetki doğrulaması zorunlu hale gelecektir. Dolayısıyla, 1 Nisan itibarıyla ilan platformlarında yetki doğrulaması yapılmadan taşıt ilanı verilemeyecek ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi bulunmayan oto galeri işletmelerince ilan girişi yapılamayacaktır. Bakanlığımızca ilan platformlarına getirilen kimlik ve yetki doğrulaması yükümlülükleriyle sahte ve aldatıcı ilanların ve bu ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ile tüketici mağduriyetlerinin ve kayıt dışı galericilik faaliyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu düzenleme sosyal medya dahil olmak üzere elektronik ortamda verilen ilanları da kapsamakta olup elektronik ortamda verilen tüm taşıt ilanları anılan yönetmelik hükümleri doğrultusunda titizlikle takip edilmektedir.”

Related Posts

Uzman isim yıl sonu tahminini açıkladı! Altın yatırımcısına kritik uyarı

Piyasa uzmanı İslam Memiş, televizyon programında yaptığı açıklamalarda, özellikle gümüşün yıl sonuna doğru daha avantajlı bir yatırım aracı olabileceğine dikkat çekti. Altının ons fiyatında 3280–3380 dolar bandına işaret eden Memiş, jeopolitik …

Spotify’dan soruşturma açıklaması: Fazla yorum yapamıyoruz, Türkiye’ye olan bağlılığımız açık

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a yönelik müzik listeleri nedeniyle Rekabet Kurulu tarafından Spotify’a inceleme başlatıldı. Spotify konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye sahip olmadığını belirterek, “Şu aşamada daha fazla yorum yapamıyoruz. Türkiye’ye olan bağlılığımız son derece açık. ” ifadelerini kullandı.

Haziranda fiyat artışı hız kesmedi: Özel kapsamlı TÜFE yüzde 2,04 arttı

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE haziran ayında aylık bazda yüzde 2,04 yükseldi.

Tereyağı fiyatında tarihi artış

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çarpıcı bir endeks yayımladı. Haziran 2025’e ait Gıda Fiyat Endeksi verileri küresel gıda fiyatlarının, haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana yükseldiğini ortaya koydu. Bu yükselişte özellikle et …

Memur ve emeklinin merakla beklediği haziran enflasyon rakamı açıklandı: TÜİK duyurdu

Milyonlarca memur ve emeklinin, odaklandığı Haziran 2025 enflasyon verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Enflasyon aylık bazda 1.37 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 35.05 olarak tespit edildi.

Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Ülke genelinde tüm hayvan pazarlarının süresiz kapanmasına neden olan şap hastalığı için bakanlık, “Gıda arz güvenliğini etkilemeyecek, kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta, güvenle tüketilebilir” derken, uzmanlar süt üretiminde yüzde 30-70 arası kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı.