Türk tarımında tekno dönüşüm

DUYGU ERDOĞAN / İSTANBUL – Türkiye’de teknoloji ve girişim (startup) denildiğinde akla ilk gelen yerler üniversitelerin içindeki ‘teknopark’lar oluyor. Bunun ardından sanayi ve üretimi de içine alan TEKMER’ler var. TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kurumlar da girişimcilere destek paketleri sağlıyor. İzmir Ticaret Borsası, tarım alanındaki girişimleri hem desteklemek hem de inovasyon ve ticari tarafta hızlı büyütmek adına yeni bir oluşuma imza attı. Peki neler mi planlanıyor? Bu projeyle gençlerin tarım ve tarım teknolojilerine olan ilgisi artırılacak. Aynı zamanda girişimciler Ar-Ge projesi kapsamında çeşitli vergi indirimi ve teşvik unsurlarından faydalanabilecekler. Akıllı tarım uygulamalarını gerçek ortamda test edilecekler. Bir hedef de tarımda akademi ve özel sektörün bağlantı kurması.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) oluşumunun ülkede bir ilki temsil ettiğini ifade ederek, “Sorunları, eksikleri, ihtiyaçları ve geleceğe dair yapılması gerekenleri sektörün tüm paydaşlarıyla konuşarak belirledik. Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin Menemen’deki tesislerini projenin ana üssü haline getirdik. Tesisi yeniledik. Hem bireysel girişimciler hem de kurumsal yatırımcılar için çağdaş bir çalışma alanı yarattık” dedi.

DEV ORTAKLAR VAR

Farmolog, Orbiba, Localvore ve Webagron İTTM’nin seçilen ilk girişimleri oldu. Yeni başvurular sonrası girişim sayısı da artacak. Finansman sağlamak adına, İş Bankası, Ziraat Bankası, Denizbank’ın da projenin ortakları arasında yer aldığını hatırlatan Kestelli, şunları kaydetti:

“Önce TEKMER statüsü ile merkezimizi yatırım açısından cazip hale getirdik. Ciddi destekler sunuyoruz. İTTM’nin sektörde yön belirleyen bir kurum, bir anlamda tarımın Silikon Vadisi olacağına inanıyoruz.”

Dünyanın 10 büyük tarımsal üreticisinden biri olan Türkiye’nin, tarımda yaşanan sıkıntıları hızla geride bırakarak örnek bir ülke haline gelmesi için çalıştıklarını söyleyen Kestelli, şöyle devam etti: “Biz İTTM’yi tarım girişimciliği ekosistemini hayata geçirmek üzere kurduk. Sektörün tüm paydaşlarını aynı çatı altında toplayacak ‘yaşayan laboratuvar’ kimliğiyle Türk tarımı için, Türkiye’ye özgü çözümler geliştirecek. Buradan da yurt dışına da tarım teknolojisi üretebileceğimiz günlere uzanacağız. Bu projenin, Türk tarımının değişim ve dönüşümünde önemli bir kaldıraç işlevi göreceğini düşünüyoruz.”

GİRİŞİMCİYE BÜYÜK FIRSAT

1-) Gençlerin tarım ve tarım teknolojilerine olan ilgisi artırılacak. Ofisin yanı sıra laboratuvar ve saha desteği sunulacak.

2-) Ar-Ge projesi kapsamında çeşitli vergi indirimi ve teşvik unsurlarından faydalanabilecekler. Bunlar sigorta prim desteği, gelir vergisi stopaj desteği, damga vergisi istisnası, Ar-Ge tasarım indirimi ve gümrük vergisi istisnası.

3-) Akıllı tarım uygulamaları gerçek yaşam ortamında test edilecek.

4-) Akademi ve özel sektör ile bağlantılar kurulacak.

5-) Farmolog, Orbiba, Localvore ve Webagron İTTM’nin seçilen ilk girişimleri oldu. Yeni başvurular sonrası girişim sayısı artacak.

İNCİR, ZEYTİN, ÜZÜM VE ARI KÜMELENMESİ

İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Erçin Güdücü, “İki hafta önce işlemeye başlayan bir yapıda özel sektör, kamu, üniversite ve çiftçi gibi katma değeri olan paydaşlarımız var. İncir, zeytin, üzüm ve arı araştırma gruplarımız hazır. Teknolojik mentörlük de yapıyoruz. Çiftçilere, öğrencilere eğitim veriyoruz” dedi.

Related Posts

Uzman isim yıl sonu tahminini açıkladı! Altın yatırımcısına kritik uyarı

Piyasa uzmanı İslam Memiş, televizyon programında yaptığı açıklamalarda, özellikle gümüşün yıl sonuna doğru daha avantajlı bir yatırım aracı olabileceğine dikkat çekti. Altının ons fiyatında 3280–3380 dolar bandına işaret eden Memiş, jeopolitik …

Spotify’dan soruşturma açıklaması: Fazla yorum yapamıyoruz, Türkiye’ye olan bağlılığımız açık

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a yönelik müzik listeleri nedeniyle Rekabet Kurulu tarafından Spotify’a inceleme başlatıldı. Spotify konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye sahip olmadığını belirterek, “Şu aşamada daha fazla yorum yapamıyoruz. Türkiye’ye olan bağlılığımız son derece açık. ” ifadelerini kullandı.

Haziranda fiyat artışı hız kesmedi: Özel kapsamlı TÜFE yüzde 2,04 arttı

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE haziran ayında aylık bazda yüzde 2,04 yükseldi.

Tereyağı fiyatında tarihi artış

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çarpıcı bir endeks yayımladı. Haziran 2025’e ait Gıda Fiyat Endeksi verileri küresel gıda fiyatlarının, haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana yükseldiğini ortaya koydu. Bu yükselişte özellikle et …

Memur ve emeklinin merakla beklediği haziran enflasyon rakamı açıklandı: TÜİK duyurdu

Milyonlarca memur ve emeklinin, odaklandığı Haziran 2025 enflasyon verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Enflasyon aylık bazda 1.37 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 35.05 olarak tespit edildi.

Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Ülke genelinde tüm hayvan pazarlarının süresiz kapanmasına neden olan şap hastalığı için bakanlık, “Gıda arz güvenliğini etkilemeyecek, kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta, güvenle tüketilebilir” derken, uzmanlar süt üretiminde yüzde 30-70 arası kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı.