Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu: 777 çocuk neden öldü?

FİSA Çocuk Hakları Merkezi’nin hazırladığı “Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu 2024”e göre, geçen yıl 221’i kız, 482’si erkek, cinsiyet bilgisine erişilemeyen 74 olmak üzere en az 777 çocuk önlenebilir nedenler yüzünden öldü. 

Cumhuriyet’ten Figen Atalay‘ın haberine göre; 1 Ocak 2024-31 Aralık 2024 aralığında meydana gelen olayların ele alındığı raporda yer alan veriler, ölümle sonuçlanan yaşam hakkı ihlalleri ile sınırlı bulunuyor. Aynı ya da benzer olaylarda yaralanan, sakat kalan çocuklarla ilgili vakaların rapora dahil edilmediği belirtilerek “Ölümle sonuçlanmasa da pek çok yaralanma vakası da doğrudan yaşam hakkına yönelik ihlal girişimleridir” deniliyor.

Raporun girişinde, 2024 yılında neredeyse her gün çocuğa yönelik bir şiddet olayıyla karşılaşıldığı hatırlatılarak şu görüşlere yer veriliyor: “Bu vakalar, çocuk hakları konusunda yetersiz koruma mekanizmalarını açıkça gözler önüne serdi. Çocuğun yaşam hakkı ihlali, bir sonuçtur. Yetersiz çocuk koruma mekanizmalarının, yerine getirilmeyen yükümlülüklerin, alınmayan önlemlerin, oluşturulmayan stratejilerin ve uygulanmayan politikaların bir sonucudur. Üstelik bu, en can yakıcı sonuçtur. Bu raporlar aynı zamanda devletin çocuk hakları konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi adına güçlü bir hatırlatmadır.”

Rapor, “Doğrudan kamu görevlilerinin gerçekleştirdiği yaşam hakkı ihlalleri” ve “kamu görevlilerinin ihmali sonucu gerçekleşen yaşam hakkı ihlalleri” olarak iki başlık altında toplanıyor. Yaşam hakkı ihlallerinin en çok yaşandığı il İstanbul.

Eğitim hizmeti alırken 16 çocuk hayatını kaybetti 

Rapordaki verilere göre ev içinde, kentsel alanda, trafikte, kırsal açık alanlarda alınmayan önlemler, önleyici ruh sağlığı politikalarının yetersizliği, yangınlar, elektrik çarpmaları gibi ihmaller sonucunda 2024’te en az 473 çocuk yaşamını yitirdi. 2024’te evlerinde çıkan yangınlarda en az 29 çocuk öldü. Çocukların evlerinde bulunan ısınma araçlarından ya da elektrik akımından doğan yangınlarda yaşamlarını kaybettikleri belirlendi. Ayrıca “soba/doğalgaz zehirlenmeleri” sonucunda da en az 11 çocuk öldü. İntihar sonucu en az 53 çocuk, ırkçı saldırılar ve linç olayları sonucu ise en az iki çocuk yaşamını yitirdi. En az 63 mülteci çocuğun öldüğü 2024 yılında, sağlık hizmeti alırken meydana gelen olaylarda 29 çocuk, eğitim hizmeti alırken 16 çocuk yaşamını yitirdi.

MESEM’lerde çocuk ölümleri 

2024 yılında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocukların; en az 51’i çalışırken, en az 27’si işyerinde yaşanan kazalardan etkilenerek öldü. Yaşamını yitiren çocuk işçilerin 8’i MESEM kapsamında çalışan çırak çocuklardan, 9’u ise mevsimlik tarım işçisi çocuklardan oluşuyor.

13 çocuk akran şiddeti nedeniyle öldü 

2024 yılında en az 56 çocuk, şiddetin farklı türleri sonucu yaşamdan koparıldı. Şiddete uğrayan çocuklardan, en az 16’sı çocuk cinayetleri, en az 12’si ev içi şiddet, 15’i toplumsal cinsiyet temelli şiddet, 13’si akran şiddeti sonucu öldü.

 

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Prof. Dr. Adem Sözüer: Osman Kavala da Can Atalay da cezaevinden kaçsalar ‘meşru savunma’ olur; Ayşe Barım’a olan değil olmayan kanun uygulanıyor!

TIKLAYIN | AKP’li Başkan, yaşlı çiftin evine ayakkabılarıyla girdi; paylaşılan fotoğraf silindi, ayaklar kesilerek yeniden paylaşıldı

TIKLAYIN | “Oğuzhan Çakır’ın hakemliği bitirildi” iddiası

TIKLAYIN | Spor yazarları olaylı Galatasaray-Adana Demirspor maçını yorumladı: Bütün bunlar bir tiyatro diyerek bir sanat dalına ve emekçilerine hakaret edecek değilim

TIKLAYIN | Brüksel’deki belediye seçimini Türk aday kazandı

 

 
 

 

Related Posts

Havalimanında korkunç anlar kamerada: Kendini uçak motoruna attı!

İtalya’nın Bergamo Havalimanı’nın apronuna izinsiz bir şekilde giren kişinin koşarak hareket halindeki yolcu uçağının motoruna atladığı anların görüntüsü ortaya çıktı.

İngiltere’den ‘iki devletli çözüm’ vurgusu: Orta Doğu’da kalıcı barışın başka yolu yok

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail ile Filistin arasında iki devletli çözüm olmadan Orta Doğu’da kalıcı bir barış ihtimalinin olduğunu düşünmediğini söyledi.

İddia: DEM Parti’nin ismi, logosu ve siyasi çizgisi değişiyor

Terör örgütü PKK’nın silah bırakma kararının ardından DEM Parti’nin isminin, logosunun ve siyasi çizgisinin değişeceği iddia ediliyor.

Özgür Özel: Bizi yolumuzdan çeviremezler!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Parti Meclisi ve belediye başkanları toplantılarının ardından dikkat çeken bir mesaj paylaştı.

Ermenistan yol ayrımında: Paşinyan ile Kilise arasında kriz derinleşiyor

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile ülkenin en üst düzey Hristiyan liderleri arasında yaşanan anlaşmazlık derinleşiyor. Paşinyan, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi Eçmiyazin’i “anti-Hristiyan, ahlaksız, ulus ve devlet karşıtı bir grubun …

Şara ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack bir araya geldi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve beraberindeki heyet, Şam’a gerçekleştirdikleri ziyarette Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüştü.