TÜSİAD Başkanı: Ekonomimizin potansiyeli çok daha yüksek

Orhan Turan: Türkiye Ekonomisi Doğru Adımlarla Küresel Rekabetten Kazançlı Çıkabilir

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Maliye Bazlı Rekabet Gücü Endeksi Tanıtım Toplantısı’nda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Turan, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri uygulamasının küresel ekonomi için risk oluşturduğunu belirtirken, Türkiye’nin doğru adımlar atarak avantaj sağlayabileceğine işaret etti. Turan, AB gibi ortaklarıyla ekonomik entegrasyonunu derinleştirebilirse Türkiye’nin tarifelerden kazançlı çıkacağını vurguladı.

Turan, Türkiye ekonomisinin potansiyelinin yüksek olduğunu ifade ederek, dış ticarette doğru politikalar ve doğru yatırımlar yaparak küresel ticaretten alınan payın artırılabileceğini dile getirdi.

Dünya Haberine Göre Orhan Turan’ın Değerlendirmeleri

Orhan Turan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Küresel ekonomide belirsizlikler ve değişimler yaşanıyor, uluslararası ticaret yavaşlıyor ve jeopolitik riskler artıyor.
  • Teknoloji hızla gelişirken iş modelleri değişiyor.
  • Avrupa Birliği teknolojik devrimde geride kaldı, rekabet gücünü artırmaya çalışıyor.
  • Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’le rekabet için verimlilik artırma çabaları devam ediyor.
  • Rekabet koşullarının doğru teşhis edilmesi ekonomi için önemli.

Turan, ABD’nin gümrük vergileri uygulamasının küresel ekonomi için ciddi bir risk olduğunu belirtirken, Türkiye’nin coğrafi konumu, altyapı yatırımları ve özel sektörüyle AB gibi ortaklarıyla entegrasyonunu artırarak ticaret savaşlarından avantajlı çıkabileceğine dikkat çekti.

Ekonomideki rekabeti belirleyen unsurlar arasında yapay zekanın önemli bir yere sahip olduğunu belirten Turan, dijitalleşme, otomasyon ve eğitime yatırım yaparak verimliliğin artırılması gerektiğini ifade etti.

Turan, Türkiye’nin dünya ihracatındaki payının artırılabileceğini söyleyerek, doğru politikalar ve yatırımlarla küresel ticaretteki rolünün güçlendirilebileceğini vurguladı.

Orhan Turan, Türkiye’nin maliyet bazlı rekabet gücüne dair yapılan endeksin önemine değinerek, bu çalışmanın ülkenin rekabet şartlarını anlamada ve politika önerileri geliştirmede yardımcı olacağını belirtti.

Related Posts

Asgari ücrette heyecanlandıran rakam Meclis’te

TÜRK-İŞ, açlık sınırının Haziran 2025 itibariyle 25 bin 92 TL, yoksulluk sınırının ise 81,734 TL olduğunu açıkladı. TÜRK-İŞ’in bu rakamları açıklamasının ardından CHP harekete geçti. TBMM’ye sunulan kanun teklifinde brüt 22 bin 104 TL olan asgari …

Işıkhan: İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz.” dedi.

Moldova bankacılığının devi Romanya pazarına giriyor

Moldova’nın lider bankası Maib, dijital bankacılık alanındaki varlığını güçlendirmek amacıyla Romanya pazarına adım atıyor. Banka, perakende müşterilere yönelik dijital hizmetlerini Estonyalı Tuum platformu üzerinden sunacak. Bu stratejik hamle, Maib …

Dev markadan büyük hata: 250 bin yanlış montajlı araç geri çağırıldı

Otomotiv dünyasında güvenlik standartları her geçen gün daha sıkı hâle gelirken, üreticilerin attığı geri çağırma adımları milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiriyor. Bu kez gündemdeki isim ise Chrysler’in çatı şirketi Stellantis.

İstanbul’da deniz taksiye yüzde 275’e varan zam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Haziren ayı toplantısında deniz taksi ücretlerine zam yapıldı.

SGK uzmanından temmuz zammı açıklaması: Ne kadar artış yapılacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücret ve emekli maaşları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erdursun, temmuz zammı ve enflasyon farkı gündeminde dikkat çeken uyarılar yaptı.